vaerste

Teater til folket

Østfold Internasjonale Teater vil være en tøff og tydelig kunstnerisk stemme, men også en framtredende samfunnsaktør.

— Det er sånn vi ønsker å være, et nav innen scenekunst i regionen, sier teatersjef Thomas Østgaard. Visjonen er like klar, bredspektret og spenstig mangfoldig som fargene på veggene i lokalene på Værste.

For ØIT vil tilby noe annet enn mainstream underholdning, de vil tilby innbyggerne et rom å være sammen i - uten algoritmer og digitale forstyrrelser.

— En ting er å underholde og ha det gøy, men vi vil også skape rom for interaksjon, tilby alternative måter å være sammen på.

Et eksempel på deltakeraktivkunst i regi ØIT, er «The Ephemeral Theatre» som utspilte seg i 2021. Et lekent og deltakerbasert kunstprosjekt som forente unge og gamle i felles aktivitet etter pandemien. Under ledelse av den franske kunstneren Olivier Grossetête laget 1000 frivillige og dugnadsarbeidere et gigantisk byggverk; et teater etter modell av Shakespeares «Globe Theatre», laget av 1300 pappesker! Det ferdige bygget var 14 meter bredt, 11 meter høyt og veide mer enn 1 tonn.

— Det var heftig. Kunsten er aktuell. Hva vi kan gjøre for å få kunsten til å bety noe for folk, det er et overordnet mål vi må gjenta ofte, sier Østgaard om teaterets relevans for folket.

Det motsatte av mainstream

ØIT holder til i Fredrikstad, men er et turnerende teater med lokalt, nasjonalt og internasjonalt nedslagsfelt. Forestillingene finner ofte sted utenfor den tradisjonelle teatersalen. Som den gang de samlet en gjeng med folk og gikk baklengs gjennom byen. «Reverse» av Johannes Bellinkx lot publikum oppdage byen på nytt, gjennom å følge en opptegnet løype på 1,5 km – baklengs. Opplevelsen ble tilbudt gratis under Kulturnatt Fredrikstad i 2021.

— Jeg elsker at vi har muligheten til å gjøre slike ting. Vi er i en posisjon, og ønsker å være i en posisjon, der vi kan fortsette å utfordre teaterbegrepet samtidig som vi favner bredt og engasjerer østfoldingen med det vi gjør, sier Østgaard, like fremoverlent som teaterets ambisjoner.

Men ØIT er også offentlig eid, noe som bringer med seg et samfunnsansvar.
— Vi lager også mange tradisjonelle oppsetninger, det er like viktig for oss, men vi har mulighet til og også gjøre andre typer produksjoner ute i offentlig rom, gjøre ting som er krevende og utfordrende, vi har den muligheten – og ønsker – å være en sånn type arena også. Hit kommer det folk fra hele verden, og samarbeidet med frilansere i scenekunstfeltet, teaterkompanier og andre aktører i regionen, som for eksempel Akademi for scenekunst, er spennende. Det er mye som skjer her!  

Unikt område

Det er lett å la seg inspirere av teaterets beliggenhet. Og ikke vanskelig å forestille seg at kunstnere, både nasjonale og internasjonale, som kommer til Fredrikstad, setter pris på omgivelsene som gir gjenklang til historien.  

— For kunstnerne er dette området veldig spennende. Det får vi høre hele tiden. Historien i området, det er et sted som har betydd mye for byen, kranene, som man kjenner igjen fra andre deler av verden, gir en følelse av både historikk og storby. De er identitetsmarkører for mange og har vært det gjennom hele historien da dette var et sted som var arbeidsplass for mange tusen her i området.

— Vi jobber for å viderebringe dette. At dette stedet skal ha betydning for folk, sier Østgaard.  


Vil gjøre stedet enda mer attraktivt 

For ØIT ønsker å få stedet enda mer opp i folks bevissthet.
— Vi vil gi enda mer plass til folk. Planen er å skape et uteområde i mai.

— Vi vil få folk hit, kanskje servering, så kan de oppleve spennende kunstuttrykk, bade (ØIT ligger like ved der havnebassenget er planlagt komme i 2025 journ anm.), kanskje ta en øl, vi vil at de skal kjenne tegn på fornyelse, kjenne på noe sjelfullt, at dette er en ekstra dimensjon ved byen.

— Som regionteater skal vi favne en hel region, men også farge Fredrikstad. Størrelsen på byen her er jo på vippepunktet. Det er i ferd med å utvikle seg til en skikkelig levende storby.  Jeg er overbevist om at det er en ekstrem verdi for en by å ha et bredt kulturtilbud. Det gir et annet nivå, nisjer som når ulike mennesker, når en by har et rikt kulturliv så blir det spennende, det blir noe ekstra, noe eget.

Østfold Internasjonale Teater (ØIT):

ØIT ble opprettet i 2020. Det er et offentlig eid teater med base i Fredrikstad, som turnerer over hele regionen. ØIT har som eneste norske teater en særskilt satsing på stedspesifikk scenekunst og kunst i offentlige rom. Det betyr at teaterets produksjoner ofte finner sted utenfor det tradisjonelle scenerommet. ØIT skal være et regionteater for Østfold og involverer gjerne publikum aktivt i sine produksjoner, både i forarbeid og gjennomføring. Teatersjef er Thomas Østgaard.
https://oit.no

§112 Fredrikstad

§112 Fredrikstad er en ny kunst- og kulturfestival, som over fire måneder skal utforske om vi er gode forfedre. Bakteppet er grunnlovens miljøparagraf. Gjennom kulturopplevelser, samtaler, folkemøter og debatt vil §112 presentere klimaspørsmålene for publikum på en ny måte.
https://paragraf112.no

vimeo_video_preview

Motta nye Livet på Værste-saker
rett i mailboksen